HTML

Kasztner blogja

Közélet, politika, kultúra, vallás és hitvita kendőzetlenül. A szólás szabadság - a vélemény meg árad! Senki sincs biztonságban.

Friss topikok

Linkblog

A szólás szabadság!

2009.09.07. 14:15 Kasztner

Faluház

Címkék: panel közélet otthon faluház

Régi otthonomban - ÖKO program keretében - egy „ értéknövelő beruházás” zajlik. Puff neki! Még jó is lehetne. Egy rész Eu-s pénz, egy rész önkormányzati – egy kicsi saját hozzájárulás – és csak ki kell várni a végét.

Két öreg lakótárs beszélget a faluház előtt. - Meséljen, hogy van? Mit szól ehhez?

- Ah, ne is mondja ez már nem „faluház” , ez kész diliház!

Valahogy így is van, jól mondja az öreg.

De nézzük a dolgok jó oldalát, mert pozitívan gondolkozunk. Lesz komplett szigetelés – kívül – olyan jó gyúlékony, ami miatt a napokbab kiégett egy hasonló ház vidéken. Lesz a tetőn napkollektor – rásegít a meleg víz csiholásra – 10 év múlva már féláron lesz a meleg víz. Lesz egyéni hőmérő a radiátorokon. új ablakok oda, ahol még régi van. ( én tavaly cseréltettem ki az összes ablakot 400 ezerért, akkor még nem volt hír őko-izéről. Ja, és klímát tetettem fel, mivel a tizediken – a sarokban – télen hideg, nyáron meleg van.) Ezt a klímát visszatehetem, de csak oda és azokkal - amit a kivitelező mond. ( Ez cc.50 ezer plusz kiadás nekem, mert a lakás másik felébe kell áthelyezni az egészet. Most tudtam meg, hogy egy lyuk a betonba háromezerbe kerül. Drága szüleim! Mi a csudának kellett nekem annyit tanulni? Csak egy fúrógép kellett volna karácsonyra, tipli és csavar a zsebbe – és ismerni néhány közös képviselőt.)

Ja, és eztán a klíma csöve nem csepeghet ki az utcára – jól néznénk ki, ha tócsák éktelenkednének a szép, megújult ház előtt. ( Tőlem a tizedikről eddig sem ért le csepp a földig – de a szabály ugye ...) Belső vízgyűjtésről a lakóknak kell gondoskodni. Áll majd a szoba sarkában egy klassz vödör – ott gyűjtjük a vizet, és időnként majd kiborogatjuk. Amikor meg érdeklődő érkezik a hirdetésre és körülnéz a lakásban – majd büszkén mondjuk – értéknövelő beruházás volt … így kicsit drágább, mint az utca túloldalán.

Eddig csak veszteségem volt az ügy kapcsán, de a közösség érdekében nem bánom.

( Azt a kis elégedetlen mindenemet! Hát nekem semmi se jó? )

A végén pedig számoljunk – egy szöveges példa jó matekosoknak.

40% ismeretlen forrásból, a kontinensről, 30% az önkormányzattól, 30% saját erő. Az önrész hitel – aminek a kamatait az önkormányzat fizeti – a lakó 8 évig törleszt, havonta cc. 3000 vupijupi-t. Ez jó, nem?

- Elnézést, ha én most azonnal kiakarnám fizetni a rám eső részt, kápéban – akkor miért lesz az önrészem sokkal több, mint a kamatos hitel?

Gondolom azért, hogy senkinek meg se forduljon a fejében ez a „ fizetek, hozom a bukszámat” dolog.

Végül is akkor mi dolga lenne az otp-s ügyintéző hölgynek, és hogyan produkálna a bankja – válság idején - 84 milliárd tiszta nyereséget fél év alatt? Biztos sok ilyen projekt zajlik az országban. Örüljünk, hogy részesei lehetünk a bankszektor megmentésének – el is mesélem majd a két nyugdíjasnak a ház előtt - legyenek büszkék ők is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitzgraf.blog.hu/api/trackback/id/tr131365846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása